Τίτλος έργου: εφαρμογή υποτιτλισμού για γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (smart glasses) για παρακολούθηση ζωντανών παραστάσεων Λογότυπο smart subs
Επιλογή γλώσσας
Το έργο Εταίροι Οργάνωση έργου Αποτελέσματα/Παραδοτέα Επικοινωνία
 
 

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, με μία κρίσιμη μάζα τεχνογνωσίας στους τομείς της Νανοτεχνολογίας, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Πυρηνικής Φυσικής και της Επιστήμης της Πληροφορίας.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) διεξάγει έρευνα και αναπτύσσει τεχνολογίες στις ερευνητικές περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Δικτύων Επικοινωνιών. Αποσκοπεί στην προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας στους τομείς ενδιαφέροντός του προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της οικονομίας της γνώσης. Το Ινστιτούτο εστιάζει τόσο στη μακροπρόθεσμη βασική έρευνα, όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα με την υλοποίηση στοχευμένων έργων έρευνας και τεχνολογίας. Βασική προτεραιότητα του ΙΠΤ είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του μέσω της παροχής υπηρεσιών, της ίδρυσης τεχνοβλαστών και της συνεργασίας με φορείς της αγοράς. Το ΙΠΤ προσφέρει υπηρεσίες σε διαφορετικούς τομείς, για ανάλυση δεδομένων, μετρήσεις χαρακτηρισμού κεραιών, ανάλυση εικόνας σε κείμενα, κ.α. Οι ερευνητές του ΙΠΤ συμμετέχουν σε έργα καινοτομίας για την αξιοποίηση της έρευνάς τους, σε καινοτόμους τεχνοβλαστούς, σε καταθέσεις πατεντών, κ.ο.κ. Το ΙΠΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολίτη. Τέλος, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση νέου ερευνητικού δυναμικού με την παροχή υποτροφιών σε μεταπτυχιακό και μεταδιδακτορικό επίπεδο, καθώς και την απασχόλησή τους σε ερευνητικά έργα. Οι δραστηριότητες του ΙΠ&Τ, οργανώνονται στους παρακάτω τομείς:

  • Τομέας Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων , με αντικείμενο τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Με επίκεντρο αρχικά την εφαρμογή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης σε κειμενικά δεδομένα και μετέπειτα την ανάλυση πολυτροπικού, διαδικτυακού περιεχομένου, ο Τομέας παράγει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα στο ευρύτερο πεδίο. Αναγνωρίζοντας έγκαιρα τη σημασία της ανάλυσης δεδομένων, ο Τομέας έχει αφιερώσει σημαντική προσπάθεια και πόρους στο πεδίο της ανάλυσης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης.
  • Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, που ηγείται των ερευνητικών εξελίξεων στο πεδίο των δικτύων 5G και παράγει αξιοσημείωτα αποτελέσματα γύρω από τη σχετική υποδομή, πρωτόκολλα, και μεθοδολογίες routing και packaging για τη βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας και απόδοσης τέτοιων δικτύων.
  • • Τομέας Παροχής Τεχνολογικών Υπηρεσιών & Μετρήσεων που αναπτύσσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές στηριζόμενος στα πρωτογενή αποτελέσματα των δύο ερευνητικών τομέων του Ινστιτούτου

Εξειδίκευση σχετικά με το έργο
Το ΙΠ&Τ και ειδικότερα τα εργαστήρια Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL), Υπολογιστικής Ευφυίας (CIL) και Πολυμέσων και Δικτυακών Εφαρμογών (Net Media Lab) μέλη των οποίων θα συμμετέχουν στο έργο, έχουν επιδείξει ερευνητική δράση σε:

  • ανάλυση ηχητικού περιεχομένου, και ειδικότερα περιεχομένου ομιλίας, αναγνώριση ομιλίας, διαχωρισμό ομιλητών
  • ανάκτηση και ανάλυση κειμένου, επεξεργασία φυσικής γλώσσας
  • ανάπτυξη τεχνολογιών για χρήση στον τομέα του πολιτισμού, όπως δυναμική παραγωγή γραπτών και προφορικών περιγραφών μουσειακών αντικειμένων, σε πολλές γλώσσες, από κοινή βάση δεδομένων, αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, διαδραστικά εκθέματα, οπτική αναγνώριση χαρακτήρων σε παλαίτυπα έγγραφα,
  • έργα για ΑΜΕΑ και στηρίζει την ισότιμη πρόσβαση στη πληροφορία

Εξειδίκευση σχετικά με το έργο
Οι δύο πρώτοι άξονες θα είναι και οι βασικοί στην ανάπτυξη των κεντρικών αλγορίθμων του προτεινόμενου έργου. Το ΙΠ&Τ οργάνωσε πρόσφατα το IEEE SLT 2018 Workshop on Spoken Language Technologies (http://www.slt2018.org/) το οποίο αφορά στις τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν και αξιοποιηθούν στο προτεινόμενο έργο. Το ΙΠ&Τ συμμετέχει στο Δια-Ιδρυματικό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα / δημοσιεύσεις

  • Giannakopoulos, Theodoros, Margarita Orfanidi, and Stavros Perantonis. "Athens Urban Soundscape (ATHUS): A Dataset for Urban Soundscape Quality Recognition." International Conference on Multimedia Modeling. Springer, Cham, 2019.
  • Papakostas, Michalis, and Theodoros Giannakopoulos. "Speech-music discrimination using deep visual feature extractors." Expert Systems with Applications 114 (2018): 334-344.
  • Sarafianos, N., Giannakopoulos, T., & Petridis, S. (2016). Audio-visual speaker diarization using fisher linear semi-discriminant analysis. Multimedia Tools and Applications, 75(1), 115-130.
  • Giannakopoulos, T. (2015). pyaudioanalysis: An open-source python library for audio signal analysis. PloS one, 10(12), e0144610.
  • Parde, N., Hair, A., Papakostas, M., Tsiakas, K., Dagioglou, M., Karkaletsis, V., & Nielsen, R. D. (2015, June). Grounding the meaning of words through vision and interactive gameplay. In Twenty-Fourth International Joint Conference on Artificial Intelligence.

 
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
 
Οι εταίροι

 


W3C WCAG 2.0
Αρχική σελίδα: Το έργο Εξωτερικός σύνδεσμος: Θόλος Εξωτερικός σύνδεσμος: ΘέατρονΕξωτερικός σύνδεσμος: Θέατρον Εξωτερικός σύνδεσμος: Θόλος Εταίρος: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Εταίρος: Δημόκριτος Εταίρος: Hypertech